El poder de l’esport
Què és?
Criquet Jove a BCN és un projecte educatiu que aborda l’esport com una eina per l’empoderament de les comunitats que el practiquen, amb una òptica intercultural i amb perspectiva de gènere.
Un espai de trobada enfocat a la transformació social que treballa el vessant comunitari i la diversitat als barris com una potencialitat i una força.
Per què criquet?
El criquet és un esport que ha arribat a Barcelona de la mà de les comunitats sud-asiàtiques que van arribar a partir dels anys 80 a Barcelona i que avui tenen una gran presència a la ciutat, són part dels barris i de les comunitats i tenen molt a ensenyar.
Un esport Intercultural
Des del CEAi som crítics amb els discursos basats en la idea de la integració i preferim parlar de la interculturalitat com a model de relació i convivència en la diversitat i com a horitzó ampli cap al qual caminar.
Pel que fa al projecte Criquet Jove a BCN, el fet és que no només és una activitat que serveix per enfortir els llaços amb les comunitats que han portat majoritàriament el criquet a la nostra ciutat i per apropar-nos a aquestes: Pakistan, Bangladesh, Índia, i altres com Anglaterra o Austràlia. També és una manera de fomentar el diàleg entre cultures utilitzant sobretot una eina que pertany a les mateixes comunitats, visibilitzant tot el que tenim per aprendre uns dels altres.
La prova de l’èxit és que cada vegada més, diferents joves amb bagatges migratoris diversos, des del Magreb a Llatinoamèrica o altres països asiàtics, tant com la resta dels barcelonins/es, se sumen a descobrir aquest esport que porta tan poc temps als nostres carrers però que cada vegada té més demanda.
I el criquet femení?
Els equips femenins es mostren com la nova punta de llança del projecte, pensats com a espais de seguretat per l’empoderament de les joves participants, entre les quals hi ha molta diversitat d’orígens, confesió, etc, interseccionant així la pluralitat cultural i religiosa amb el gènere.
El criquet femení no fa més que créixer, amb la totalitat de quatre equips en diferents barris i amb la creació der la Selecció Catalana de Criquet i en futur de l’Espanyola.
Treball als barris
Els barris són els nostres espai d’acció. Tenint sempre en els horitzons el vessant comunitari, el nostre projecte col·labora en cada barri amb una entitat al territori que fa treball en paral·lel amb les joves participants, permetent una intervenció més integral i enfortint els vincles a la ciutat: entitats de llarg recorregut com el Casal d’Infants al Raval, el diferents educadors de carrer (APC’s) de diversos barrisi les Sales i Serveis de Dinamització Juvenil formen totes part d’aquest treball en xarxa que suma esforços per la cohesió social del territori amb Criquet Jove a BCN.