Trajectòria

Història

El projecte Criquet Jove a Barcelona neix el curs 2009/2010, arran d’un estudi etnogràfic i de dinamització comunitària realitzat pel Centre d’Estudis Africans i Interculturals (CEAi) als comerços regentats per població pakistanesa al barri del Poble Sec de Barcelona. L’estudi va concloure que la habilitació d’espais habilitats per jugar al criquet a Barcelona era una demanda generalitzada de part de la comunitat. Al poc, el CEAi inícia el projecte de forma pilot al Poble Sec.

El projecte ha passat per quatre fases principals:

  • 2010/2012, neix el projecte de la mà del CEAi i s’implementa al Poble Sec amb el suport del Districte de Sants-Montjuïc, tenint com a instal·lacions diferents camps de Montjuïc.
  • 2012/2015: Criquet Jove a BCN s’integra en el Programa Convivim Esportivament a través de la coordinació de la FEEB i s’expand a tota la ciutat. En aquest moment es centra en habilitar espais de joc regulars per als nois que jugaven al carrer, sobretot en àmbits escolars. Es creen fins a 8 equips en diferents barris de la ciutat i la Primera Lliga de Criquet Escolar Masculí de Barcelona.
  • L’any 2015/2016 el projecte va passar per una fase de replantejament, en què s’elabora un informe per avaluar la situació del criquet a la ciutat i la viabilitat del projecte en un nou context en el qual  existeixen més espais esportius pel criquet, que va agafant forma a la ciutat, sobre tot amb el creixement de la Federació Catalana de Criquet (FCC) o la Catalunya Regional Cricket League (CRCL). El resultat de l’informe conclou que el criquet educatiu encara és un factor important als barris per diversos motius, com pot ser el seu potencial com a instrument de comunicació intercultural.
  • El curs 2016-2018 Es confirma clarament viabilitat del projecte en termes educatius i escolars i la seva necessitat i potencialitat en nous àmbits com el criquet femení. El projecte creix de nou ràpidament i a principi de l’any 2017 rep una subvenció del Pla Bcn Intercultural de l’Ajuntament de Barcelona, sent un dels projectes amb més suport per part del consistori aquest any.  L’any 2018 el projecte repeteix financiació el que li permet arribar a la creació i manteniment de fins a 9 equips de criquet en diferents barris de Barcelona, gairebé un centenar de participants i la creació de la Primera Lliga Femenina de Criquet de la ciutat (i de tot l’estat).

cropped-mi_1273-e1548247112991 copia


Els inicis amb el Convivim Esportivament

Criquet Jove a BCN, dins del programa Convivim Esportivament des d’el 2012, ha servit per posar en contacte i aplegar esforços des de diferents agents socials i esportius per tal de reglar i introduïr dins de l’àmbit escolar una pràctica esportiva que, fins ara, es practicava de manera marginal al carrer: el críquet, un esport minoritari però que a poc a poc, està plantant una llavor que comencen a recollir altres sectors.

Situació Actual

Arran d’aquest fet, el curs 2017/2018 el projecte torna al carrer i continua la seva pujada en temps rècord amb la incorporació de nous referents esportius i educatius, amb bagatges diversos, que aporten noves visions i un gran compromís amb el projecte.

A finals del curs 2017 el nombre d’equips de criquet va créixer exponencialment, sorgint el criquet femení com el nou gran factor d’èxit, sent el que rep més suport, acollida i demanda als barris. En poc temps es creen 3 nous equips femenins, amb el suport i col·laboració d’entitats vinculades als barris, com el Casal dels Infants al Raval, o als Districtes, com l’Institut Consell de Cent del Poble Sec.

Així, tancant aquest any ens trobem amb la coordinació de quatre equips femenins i tres mixtes, i amb la previsió de crear dos més de cada modalitat a l’inici d’aquest any que ve.

A l’Abril 2018 vam iniciar la 1° Lliga de Criquet Escolar Femení de tot l’estat espanyol, amb gairebé cinquanta participants de quatre barris diferents, sent un dels projectes esportius punters a la ciutat amb noies d’orígens diversos i molts referents de diferents comunitats que juguen al criquet a Barcelona.

Ara comença el curs 2018/2019 on mantindrem i asentarem les victòries assolides, tractarem de arribar a més barris més centres educatius i una major diversitat de participants!

El Criquet és futur a Barcelona!